Sunday, August 21, 2011

Wafa's Growth Spurts

Is your baby suddenly clamoring for more food? Is your baby breastfeeding more than usual? Is your  baby will be up more often at night? Your baby will be crankier than usual?? He/She may be going through a growth spurt(GS). Tahu x ape itu Growth Spurt?? atau pernah dengar orang panggil PECUTAN PERTUMBUHAN.. ataupun maktok wafa selalu panggil BERALIH HARIBULAN..

Wafa selalunya mengalami Growth Spurt 5hb coz dia lahir 5hb Dec.. Tapi masa dia 5,6,7 month je.. Start 8month ni xde dah.. Yang mengagumkan ummi,Wafa nyer GS best sket.. Dia bukan saja demand on breastfeeding(sometimes almost 4 or 5 times just wake up for bf).. Sambil BF sambil mulut bising dok cakap bahasa German celupnya..Ape yang dibebel pn ummi xfaham..hehe..Tapi so cute.. n as usual n kebanyakan baby in growth spurt akan mengamuk n meragam je.. Serba x kena.. Nak kata perut kembung pun x.. Lau baby yang BF macam wafa nak mengempeng je..Susu ibu memang on demandla.. Tapi ummi suka,tupun lau weekendla.. Kalau wafa GS time weekdays n ummiAbi kje pulak, sian kt mama(Babysitter wafa). Tapi yg ummi nak story ni about Wafa' GS, lain sket.. Dia x mengamuk mcm kebanyakan baby lain yg GS, tapi dia tersangatla manja...Nk mengempeng tu wajiblah,tapi nak UmmiAbi peluk n dakap dia jerr.. Alahai sayang ummi..Comeyynyerr..:) Nk tido pn abi kena letakkan kat dada baru nak tido, lau dah lena tu trus angkat letak atas tilam dia..tapi boleh bangun tegak je kepala tengok kanan kiri..So,abi kenalah melayan wafa tido macam tu sampai wafa betul2 lena diulit mimpi..hehe..Time ni wafa still boleh letak atas tilam, asalkan UmmiAbi ada disisinya. Contohnya ummi lipat kain,tengok tv n mengemas sume disisi wafa.. Lau tiba2 hilang dari pandangan dia, Wafa akan memanggil2.."Enh..enh.." n bunyi nak nangis,tapi x nangis pun.. Xkuar air mata pun. Bunyi je lebih,then ummi pegi kat dia..Trus tersengih n kaki bergoyang2 teruja..kih3..Pandai btul berlakon..hehehe.. Tapi sekejap je GS ni.. Esoknya everything back to the normal.. Wafa dah boleh dok atas tilam sorang2,main permainan dia.. Xpanggil2 UmmiAbi lg.. Cuma lau time dia dah boring n lapar tu,dia panggillah..he.. K,layan pic kitorang(UmiAbi) melayan si manje ni..:)
Abi melayan wafa sambil tengok tv..:)
Abi kne dodoi2 dlu..lalala

Sleepy already..Nk tido dah tu..tp nk abi peluk lagi..hehe

Tengokla, ke dapur pn ummi angkut..hehe.. Dia memang suka lau gi dapur..(Siap sengih tuuu..)
-Ni time ummi balik dari keje, trus masak..,wafa lak xnak duduk. So,sementara tunggu abi mandi, ummi boh dia dlm baby carrier..dh settle sumer baru bersihkan diri..hihi-

Ni nak basuh pinggan..dia dh mula ngantuk tu..Mata dah kuyu..heh~

Done my chores.. Wafa pn hepy coz dpat berkepit je ngan ummi..;p

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...