Wednesday, August 17, 2011

Kelahiran Mujahidah UmmiAbi..

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ Salam dear.. Semalam ummi dan wafa tido hampir kul 2am. Wafa tersangatlah cergas & active selepas balik berbuka puasa dengan anak2 yatim anjuran ofis abi.. Abi dalam kul 10lbh tu dh terlentok dah..Xpela,sian abi,dia drive.. So,ummi melayan wafa jelaa..sambil kemas  & sterilize botol2 wafa yang mama(babysitter wafa) bagi ptg tadi.. Wafa asyik gelak je mlm tadi,best btul..:)Agah sket,dh sengih2... Smbil2 tu,snapla muka comey dia utk tatapan di ofis nanti..hehe..
Pagi tadi, picwalking gmbar2 dlm folder.. Tersenyum2 tengok.. Alhmdulillah tengok perkembangan wafa dari kecik sebesar 1.7kg sampai dah 5kilo dah ni..hehe. Dulu dukung dia xterasa ape pn..Sekarang,dah lenguh2 dah tangan ummiabi..*sigh*..Syukurlah~
Time flies...Suddenly I remembered the past, reminding those moments that can't be forgotten that gave birth to our princess,moments of pregnancy..moments of birth..Klakar pn ade..

That time memang zero experience,yela..1st time kn..? Imaginela,due date Dr. bagi 11/01/2011.. So,lg sebulan nk due xdela watpe sgt.. Tp dengan ketentuan ALLAH SWT,Wafa telah termaktub untuk keluar melihat dunia pada 5 Disember 2010..hihi,cpt sgt nk kuar ank ummi ni..;)
~Smpai PPUM lbh kurang kul 3pm-Alhamdulillah,ummi masih xsakit pape. Dr. suruh rehat dlm labour room,tp ummi bangun gi jumpe abi kat luar. Borak2 kejap ngan abi..hehe. Then Dr. continue check up ummi n baby dalam perut. 3org pakar datang check ummi coz ummi kan nk deliver prematured baby. So,Dr. wat CTG(Cardiotocographic) untuk monitor kadar jantung baby. Lewat ptg tu, pakar2 yang check ummi tadi msuk dlm labour room(kali ni,tambah lg 4 org pakar). Diorang menjelaskan pd ummi risiko melahirkn prematured baby ni. Masa ni abi dipanggil masuk labour room. Ummi yang suggest dgn mata berkaca2..Haha,trick je ni,asalkn my habibi dapat masuk teman ummi..ekekek..Memandangkan ummi baru 34minggu(should be another 5or6weeks to go) tetapi air ketuban dh kluar n takut baby lemas coz kekurangan air ketuban, so Dr suggest ummi utk bersalin dalam minggu ni jgk. Before that, Dr. gave me a medicine to accelerate baby's lung developt + ubat tido.huhu..So painful..Ni 1st time in the whole of my life i've been given the painful injection like that(masa ni sakit injection je,xsakit nak bersalin). So, effects of the painful injection made me drowsy and fell asleep until 8pm..huhu(masa ni tido memang bestt..xde org kaco,sejuk berair-cond lak tu..hehe).Dalam kul 8pm, abi gi solat bcoz Dr. pn ckp yang ummi kemungkinan akan bersalin esok. Then masa tu juga ummi tiba2 terjga n rase de "sumthing" nak kluar..huhu,that's our baby!! Wafa..wafa..nk kuar xbg hint,trus je kuar..trkezut ummi smpai terjaga dari mimpi..heh~ Ummi trus panggil Dr., Dr. kata maybe contraction,tapi bila ummi cakap macam de sesuatu yang kuar,dia check n terasa de kepala kuar n Dr. pn ape lg,"Nurse!Cepat!" menggelabahla siap pe yg patut...Kelam kabut jadinya.. Yela..diorang expect esok bersalinnya.. haha..When I say that I was ready to push, I mean ready! I couldn't have stopped it if I had tried. Lagipun masa tu ummi ngantuk sangat, Kiranya nak bersalin cepat2,then nak sambung tido..bleh plak..kekeke.. Ntahla, macam tak sakit pun beranak...Alhamdulillah,maybe sebab ngantuk kot. Bagus gak makan ubat tido ni..heh~
Alhamdulillah dengan izin Allah,berkat surah Maryam yang ummi selalu baca,dengan 2kali push, dengarla suara comey Wafa Sofea dengan berat 1.7kg(sooo small,comeyy jew). Ummi nampak muka wafa...Waahh..comelnyerrr, 1st time ummi rasa ummi tengok baby girl yang paling comel di dunia..haha, Setiap parents mesti rasa baby dia paling comel kan..?Jangan tipuuuu..btul x?hehe..
Dr. yang menyambut tu trus senyum kat ummi.."cangratz dear" kcik comey mcm mak dia..hehe. (It was so surreal. I actually cried a bit because it felt so natural.haha..)



Sempat abi snap status Labour room tu..Ummi 1st mom-to-be.. on that day:)


Wafa masa di PPUM, aceli wafa no need incubator pn(tengokla,dia tak pakai apa2 bantuan pernafasan pun..clever girl..), tapi baby2 yg ditempatkan di NICU/SCN kena masukkan dlm incubator. Wafa hanya perlu tube kcik(kt mulut) utk nurse msukkan susu ibu(yg ummi perah).Masa ni wafa xreti sucking lg..So,pkai drip tube, Susu itu akan trus msuk ke dalam perut.. So,wafa kenyang jela..hehe
Esoknyer ummi dah bleh balik,,tp wafa kena tahan dulu coz xcukup berat..(Prosedur hosp,baby bawah 2kg warded utk pemantauan)Dr. cakap wafa cuma kurang berat, tapi lung,heart n breathing development dia perfect..Wow,Amazing baby..Alhamdulillah,syukur padaMU Ya ALLAH.Syukurla,Ummi bangga denganmu sayang,walaupn prematured n berat 1kg lbh je tp wafa kuat..Ramai macam xpercaya.Siap de kata ummi salah kira tarikhla..Dr. bagi due date silapla..Haisshh,mcm2..Tp xpela,asalkan sume slamat. Ummi sedih sangat masa kluar tu~Dhla diorang separatekan ummi ngan wafa. Ummi berpantang kat umah MakLong di Ampang coz senang,kt umah mklong ade tukang urut n maklong pn dapat teman ummi. Layanan maklong memang superb..Trima kasih sangat yg xterhingga buat mklong sbb menjaga  ummi masa ni. Hanya ALLAH dapat membalas budi baik maklong. Ummi sentiasa doakan maklong skeluarga dalam doa2 solat ummi. Moga Allah memakbulkannya.Amin..So,buat masa ni ummi kenalah pump susu ibu n abi akan hantar ke ppum setiap hari. Sian abi,berulang-alik setiap hari Ampang-KL untuk tengok Wafa dan ummi. So,dalam seminggu macam tu,Ummi n abi decide utk transfer wafa ke Hospital Ampang,dekat sket dengan ummi lagipun Hosp Ampang adalah hosp rakan bayi yang menyediakan rooming in 100%(ibu dikehendaki duduk sebilik dengan anak n breastfeeding anak sampai anak discharge). PPUM juga merupakan hospital rakan bayi tetapi ward n katil terhad utk rooming in..Then,Wafa ditransfer ke Hosp Ampang weekend tu jgk dengan menaiki ambulans(Abi ikut di belakang..he)
Di Hosp Ampang ummi n wafa ditempatkan di ward NICU(Neonatal Intensive Care Unit). Sepanjang berada di NICU ward, berat wafa makin naik dari sehari ke sehari..(Alhamdulillah berkat susu ibu).Wafa pn asyik tido je,sampaikan nk minum susu pn jenuh ummi kejutkan.. Hari2 jugakla Abi datang jenguk kitorang n bawak balik baju2 kotor ummi untuk dibasuh,esoknya abi akn bawak baju2 yang bersih pula.. Waktu lunch abi tak makan tapi dia akan trus melawat ummi n wafa. Masa ni,bila ummi suap baru nak makan. Xlalu katanya, selagi ummi n wafa x kuar hospital..huhu,sian abi..kurus sket time tu.. Alhamdulillah, bila berat Wafa lbh kurang 2kg, Ummi minta untuk discaj. Lagipun masa tu maktok dah sampai Ampang untuk amik Ummi n Wafa bawak balik kampung.. Saat2 yg ditunggu ummi,bersenang lenang(berpantang) di kampung yg nyaman..Perlis.. Best woo..Lagi2 ummi dapat cuti bersalin 90hari(siap amik lesen kete kt kg. lg) haha.. K,la..layan pic wafa masa admitted aritu jela.. Nk citer memang pjg lg ni..Tp, nanti bowink lak kn..?heheee
Kecik je wafa kn..?Masa ni ringan jerr..hehe

Hari-hari abi datang bacakan ayat2 suci Al-Quran untuk wafa, sambil berbual2 dgn wafa..:)


Wafa tido jerr..Langsung x meragam..Alhamdulillah..


Sleeping beauty



2hari wafa kena dok bawah UV light ni coz de jaundice sket..Masa ni ummi nangis tengok anak ummi tido macamtu..

Mcm2 gaya dh, gaya sujud nk solat ni..:)

Ni pampers newborn taw..besaq kn..?Nk wat cmne kn..nilah pampers plg kcik,tp still besar utk wafa..hihi


Nilah hasil selepas kena UV-light, kulit wafa trus jadi kering n dah bertukar color.. Sian ank ummi,ibarat kena jemur bawah sinaran matahari.. Tp xpela..nanti besar elok balik maktok kata..:)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...