Monday, July 25, 2011

Perlu ke?

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Semalam ummi saje tengok2 barang baby. Tgk kat LittleWhiz website dlu,nanti ade yang terberkenan baru terjah kedai dia.. Ummi suker pegi LittleWhiz coz ummi member,ofcoz dpt points bl beli kn.Lgpn dekat je ngan umah.Kat Setia Alam jew.. Ummi explore punye explore, then terberkenan dengan bottle drainer. Design dia yang cantik, menarik, tertarik tuuu..Huhu... Cantik2lah..:) Color pn striking.. Nk beli..Nk beli..hehe.(kena hasut..kena hasut..) Tetiba teringat abi cakap.."Ummi..ingat ye,kalau membeli pk dulu..keperluan atau kemahuan??" Huwaa..wajah abi tiba2 muncul. Hmm..perlu ke bottle drainer ni?Mommies lain yg xde bottle drainer ni ok je.. Kering gak bottle2 anak diorang..nak sedapkan hati je cakap ni..kikiki.. Tp design dia..color dia..menambat hati ummi..huhu.




Woww...siap leh lipat lg lau xnak guna..

TANTEK KAANN...???

Xpela..Ummi kn Macgyver.. Ummi gunalah dulu "bottle drainer buatan ummi" kira versi ummila..hehe..

X TANTEK..tp multifunction taw..Jimat..Nt lau xguna dah,bleh bakul tu guna untuk benda lain(Isi buah ke..isi bunga ke..) Yang blakang tu aceli tempat letak gelas..UmmiAbi dapat adiah kawen.Gelasnya kite pkai, holder dia tu kita pinjam wat drainer dlu..hehe..kata Macgyver..kui3..:)--sedap kan hati--

Wednesday, July 20, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOGGER BARU JER

http://www.benashaari.com/2011/07/ok-mmg-khas-untuk-blogger-baru-segmen.html
السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Hi...Arini ummi blogwalking bloggers yang otai2.. Saje jer.. De benda nak citer,tapi xtahu nk mula cmner.. So,blogwalking jela..hehe.. Then, msuk blog otai Uncle Ben.. Dia de uat segmen untuk blogger baru macam ummi ni.. Yela...Tgkla follower ummi, sketnyerr...hehe,nama pn baru kn..? Mana tahu, pasni UmmiAbi leh tambah kenalan dengan menyertai segmen ni.. UmmiAbi uat blog juz suker2, nukilan lebih kepada anak2 UmmiAbi(eh,anak2? So far Wafa Sofea dlu..hehe). UmmiAbi saje nk sharing2 citer our lil doter yg buat kami bahagia sangat3.. Tapi uat masa ni, Ummi yang banyak berceloteh kt sini coz abi asyik xsempat.. Yelaa,bz ngan bisnes.. Kt opis,uat keje..Kt umah pn uat keje..(pssst..tapi main games mesti sempat..hehe). Abi cakap idea banyak nak story2, tapi tunggula dulu..Nanti sekali abi conteng blog ni, terus xde ruang untuk ummi dah..hehehe. Okla..itu je dlu utk kali ni.. By the way, tq uncle Ben..:)

Demam menjuloq..huhu

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Minggu ni Wafa Sofea demam n batuk sket. Temperature fever xla tinggi sgt..37.6 c but still ummiAbi bimbang coz  normal temperature wafa sllunya around 36.8-37.0 c.. Ari Isnin(Ummi amik cuti lg-xpe demimu sayang),elok ummi amik the latest suhu wafa(37.6 c), Ummi gi dapur bsuh pinggan jap..Then as usual, ummi on TV n suh wafa tgk TV je.. Ummi cakap baik2 kt Wafa yg ummi nk basuh pinggan sket je..Nt ummi teman wafa ye..Wafa mcm biase...sengihh..hehe.
Then dlm setiap 5-10 minit ummi akn jenguk kepala kt dpn,tgk wafa..Tgk,dari baring dia dah pusing meniarap..Kepala still dongak tgk TV..OK, good girl..:) So,ummi leh trus basuh pinggan n kemas dapur. Sambil2 tu dgr wafa dok cakap bahasa "German"nya. Ummi sambut dari dapur dengan bahasa Arab..hehe(Yok Oo je ummi nih). Then, dh clean n clear my kitchen tu, trusla ke dpn.. Mak haiiii...punyer baik anak ummi landing..kali ni kt luar kawasan(kawasan wafa tilam dia je). Then ummi amik dia letak kt dalam kawasan balik. Nak review,tgk cmner leh terlepas kawasan..diz time ready dgn hp camera..hehe..
Ni dalam kawasan lagi..hehe

Dah start gear 1

Ehh..benti jap,nk rest..:)

Hoyeahh..chaiyokk..

Yeay..dh keluar kawasan..Tapi ummi..nape saya ke belakang??
Hehe..Malam tu maktok call, citer kt maktok..Maktok kata "Patutla demam..nk menjuloq rupanya.." Xpa,learning process..Maktok kata practice ke blakang dlu,nanti pi depan pulak..kn..? Tahniah wafa..Paling ummi hepy sangat coz dapat tgk sendiri perkembangan wafa depan mata ummi.. InsyaALLAH, ummi harap ummi dapat tengok lagi perkembangan seterusnya..Amin..
Iklan: Pasni ummi kenala beli ABC mat yang besar tu(Ummi memang tingin nk blikn utk wafa,tp asyik xsempat je) or bt sementara kena bentang toto jela jawabnya..*sigh*. Then lau sebelum ni abi(abi rajin mengemop,Alhamdulillah-syukurrr) akan mop lantai 3hari sekali(biasela..UmmiAbi 2-2 kerja),so pasni kena ari2lah ye dok?Lepas balik keje, kne mop dlu ye..De askar nk menjulur..heh~

Tuesday, July 12, 2011

Huh..Menghalalkan yang HARAM??



firman Allah:
“Aku ciptakan hamba-hambaKu ini dengan sikap yang lurus, tetapi kemudian datanglah syaitan kepada mereka. Syaitan ini kemudian membelokkan mereka dari agamanya, dan mengharamkan atas mereka sesuatu yang Aku halalkan kepada mereka, serta mempengaruhi supaya mereka mau menyekutukan Aku dengan sesuatu yang Aku tidak turunkan keterangan padanya.” (Riwayat Muslim)
Saje letak red color-->means ANGRY okke..huhu.. Sesungguhnya org2 kafir adalah org2 yang rugi..
Aritu abi gi GIANT Bandar Kinrara Puchong..Then balik tu abi citer dia punyela terkezutt.. Nmpak benda2 HARAM ni..Tp de tanda HALAL..Xthla mn diorang dapat pengesahan sijil HALAL tu.. Harap JAKIM lbh strict dlm mengeluarkn sijil HALAL lepas ni. Abi pn dh bt aduan..Harap adela tindakan selanjutnya..Kadang2 kita teliti dalam hal ni, tp anak2 kita yg xmengerti termakan ke? jadi darah daging tau..huhu,setiap ape yang dimakn dan menjadi darah dging secara xlangsung mencorak personality diri..Nauzubillahiminzalik..  Hmm..tgkla sndiri kt ats bagaimana salah 1 muslihat al-kafirun ni..Wallahu'alam...

Monday, July 11, 2011

Alhamdulillah..Wafa in da pink of health..:)

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Minggu ni Wafa totally sihat walafiat..Syukur pada ALLAH SWT. UmmiAbi berusaha mcm2 nk bg kesayangan kami ni sht n ceria balik..Siap bt ubat tradisional(Kunyit idup-amik serbuk+minyak masak=sapu kt dada wafa..Alhmdulillah..she ws getting better n better). Habis badan wafa kitorang wat experiment.hihi..bersellotape bagai.Yelaa..kunyit idup color dia memang menyerlah kan?Lau x cover,mahu de corak color Kuning kt baju wafa..n yg pastinya buh clorox or vanish pn xkuar dh kowt..:)


Chewahh..mcm model lak pose..Muka steady je even sakit dada ye..:)

Nk capai tipon nih..hehe
 UmmiAbi amik cuti jumaat minggu lepas n termasuk sabtu-ahad semata2 nk jaga Wafa Sofea. Lau bleh nk off trus ubat. Nilah 1st time wafa sakit mkn ubat batuk every 4-6hours(sgt xsukerr~lau bleh ummiabi xnak biasakn wafa dgn ubat2 ni coz dia pn prem baby n bwh setahun lg=Everything include her organs not be ready yet). B4 diz, even sakit sket2 tu juz bagi air zam2 or honey or Habbatussawdak..Memang baik..malah terbaekkk. Tp for diz time ummiabi juz tutup mata jela bg ubat batuk tu coz kali ni wafa batuk berkahak. Sgt merisaukan..huhu. Memang ramai ckp lau baby batuk berkahak memang lmbat nk kebah..coz diorang xth cmner cara nk kuarkn kahak tu..(Ummi pn samer..abi sllu perli ummi,ckp wafa lg teror kuarkn drpd ummi..hehe)..Ehh,ape cter sal kahak lak..Yey yekkk... Tp memang xdinafikan afta mkn ubat n tepuk2 blakang wafa, immediately wafa akn muntahkn kahak tu..Very da clever ank ummi ni..Cayala.. Yela..sape xrisau bl doc ckp kahak penuh peparu baby smpai peparu dia jd sempit..Dats Y ssh wafa nk bernafas..Sian dia..Lau tgk wafa batuk2,UmmiAbi mcm nk nangis je..Dhla kcik comey je,then batuk smpai kuar air mata.huhuhu..


Ni pic da latest afta 2weeks got cough wheezing. Dah Hepy..:)

Ummi...Wafa dah sht..Thumb up(Tu tgn nk wat thumb uplah tu..he)
So, bl tgk wafa dh ok sket, weekend tu memang x dok umahla.Perkara paling wafa suker=Jalan2.
Jumaat-->gi Jusco, Tesco..
Sabtu-->gi Shah Alam, visit baby Nuha(baby Hafiz&Mawar yg bru delivered) kt Hospital UMRA.
Ahad-->gi Giant n Putra Height(Tgk umah sewa kami n visit Qisya&Farhan=sepupu wafa)
Thus, ari isnin ummiAbi dapat gi kerja dgn tenang..Wafa pn hepy jerr..Syukur padamu Ya ALLAH..
Ni pic jln2 ms gi Jusco Bkt Tinggi. Ms ni wafa hepy sgt2,memang sker jln dak tecik ni..

Tgk org2..Ehh..tgk2 org..smbil cuci mata..Haiipp;)



 

Saturday, July 9, 2011

Dari Nursery ke rumah Babysitter

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Barakallahulakum

Alhamdulillah..UmmiAbi dah dapat Baby sitter yang boleh menjaga Wafa Sofea semasa kami bekerja. Walaupun mahal sket dari nursery,tapi kami berpuas hati.. Mungkin rezeki Wafa dapat baby sitter ni coz UmmiAbi dah nekad nak tukarkan wafa ke nursery lain@ cari baby sitter berdekatan kerana dah tak tahan... Bayangkan, Selama 2 bulan Wafa di nursery, dia langsung tak tido & merengek-rengek je(mengikut apa yang di kata oleh ketua nursery tula..) So surprise, weird and worried.. Coz yang UmmiAbi tahu, wafa sofea memang asyik tido je waktu siang(Baby 4bulan memang akan tido lama) & jarang merengek. Tapi yang peliknya, dengan kitorang ok je.. So,penah kitorang wat sport-check datang amik wafa awal daripada biasa, then kitorang nampak wafa dibiarkan meniarap je kat lantai sambil menangis(tanpa dipedulikan). Kanak-kanak lain yang boleh berlari---berlari-lari sambil menjerit-jerit. Hmm,lau macamtu, bukan saja wafa, sesiapa pun xbleh tido dalam keadaan macamtu. Tambahan Wafa ni macam abi, lau time tido memang xleh dengar pape..Lau terdengar sket je pun,bleh terjaga cari2 bunyi tu..huhu.. Di tambah pula, 1hari tu Wafa  tiba2 demam, then dalam kul 4.30pm pihak nursery called to inform us. As expected, Wafa actually started fever at noon. How come they delay to inform? Sepatutnya tgh ari tu jgk dah inform as soon as possible right..? Hmm..speechless..
So,esoknya ummi wat poster that advertise about baby sitter. Yelaa..kawasan Bandar Bukit Raja adalah perumahan baru bagi ummiabi, mana nak cari baby sitter yang fully housewife? Makcik2 yang nak jaga ke..?Malah x kenal sape2 lagi..Jiran terdekat je.. So,tu jela cara nak cari baby sitter untuk baby kami..
macamni la poster yang kami lekat..huhu

Perumahan baru kami..masa ni xkenal ramai lg..:)

Dipendekkan cerita, petang tu, ummiabi nak lekatla 1st poster kat Speedmart 99 Bandar Bukit Raja, sekali abi terpandang 1 poster yang menyatakan dia nak jaga baby. Siap tulis lagi dia seorang yang sukakan baby& kanak2. So,abi trus tanggalkan poster tu n call no. kat dalam poster tu.. Alhamdulillah. Akak tu memang mencari baby/kanak2 untuk dijaga. Kitorang trus gi umah dia. Dekat je dengan umah kitorang..Alhamdulillah.. Memang rezeki wafa dok ngan akak tu. Xsempat pun tampal poster, Allah sediakan depan mata baby sitter untuk wafa. Kata orang, rezeki anak-anak ni memang Allah dah sediakan..betul x? Then dah berkenalan ngan akak tu..UmmiAbi pn setuju nak antar wafa kt situ. Tengok wafa pun selesa..diam je bila akak tu peluk dia. Nama akak tu Maryam...dia suruh panggil akak je..Wafa plak akak ni  bahasakan mama..baik dan peramah. Dia de 2org anak lelaki. So, wafalah anak perempuan dia pasni..hehe.. Then tengok umah dia pun bersih dan tenang..Umah dia 1 tingkat..better coz nanti wafa xla panjat2 tangga kn..? Lagi 1 yang ummi suka tentang mama is she can speak English very well even she's a housewife. Anak2 dia pun speak English. Harap2 nanti wafa besar dapatla belajar dari mama..InsyaALLAH..
So,sekarang ummiabi amat lega dan xpening kepala dah bila keluar bekerja. Ummi doakan wafa baik-baik dan moga Allah permudahkan urusan mama untuk menjaga Wafa Sofea. Moga Allah juga menjaga wafa di mana jua wafa berada..Amin..Amin..Amin..

Wafa dengan abang Mikhael(anak baby sitter). Abang Mikhael seorang yang sukakan budak2. Alhamdulillah.. Excited dia layan wafa..;)

Monday, July 4, 2011

Wafa Sofea kne neb..

السـَّلامُ عـَـلـَـيـْـكـُـمْ
Minggu ni ummi n abi sgt3 risau..coz Wafa Sofea 1st time batuk n berkahak. Alhamdulillah,Wafa xpenah batuk sejak lahir,doc ckp sbb susu ibu..antibodi kuat..:) Tp maybe sbb perubahan cuaca or infection dr bdk2 lain serta ummi n abinya..(huhu,ummi n abilah ni...memang minggu lepas ummi n abi yg batuk2..sowi wafa..huhu). Pg sabtu Wafa batuk non-stop dalam kul 6am..Mula2 ummi dgr wafa batuk2, Ummi tepuk2 wafa n urut dada wafa, Tp wafa still batuk n batuk. Abi trus dukung wafa n turun tingkat bawah bawak wafa keliling umah sambil tepuk2 blakang wafa. Wafa still batuk n batuk..sampai berpeluh2 n biru dh bibirnya,air mata pn dh meleleh.. Abi apalagi,trus suruh ummi bersiap ala kadar(asal tutup aurat), then trus bwk wafa gi klinik Batu Belah kt blakang perumahan kitorang.Klinik ni paling dekat..Smpai sna,wafa diberi nebulizer.Msa neb tu wafa diam je..then bl dh stabil,bleh sembur2 air liur lagi..hehe,comeyy..Bl doc check dada dia,dok tersengih2..Thla doc tu lelaki..hehe.. Alhamdulillah,wafa dh ok..Esk maktok nk dtg,Wafa kne sihat taw..Wafa sengih je..Tp bl dgr kt dada dia,wheezing tu ade lg tp xseteruk pg td..huhu. Sian Wafa. Sabar ye sayang..dugaan bt ummi n abi...Moga kami lebih mendekatiNYA.. Ari Sabtu malam maktok, tokwan,mklong n abgmirul abg irfan serta mkngah skeluarga dtg dinner kt umah. Sian maktok n tokwan, sblm ni dtg umah, ummi kne food poisoning..ms tu ummi muntah2 n lembik jdnya. Asyik gi klinik je ngan abi.. Kali ni wafa plak.Lg skali mktok n tokwan serta maklong skeluarga kne layan diri kt umah sementara ummi n abi bwk wafa gi klinik.. Aceli nk bwk wafa gi esknya,tp mktok push ummi suh bwk wafa mlm tu jgk coz wafa dh teruk.  Maktok dukung wafa,n dgr bunyi lung wafa makin jelas,cough with wheezing..Bergetar dada wafa bl bukung dia.. Maktok ckp wafa dh penat..Mklong pn asyik tepuk2 blakang wafa bg wafa selesa sket..Nsb baik maklong penah belajar cara2 tepuk utk kanak2 asthma.Ade therapist hospital yg ajar..Trima kasih maklong:)So,pas tepuk2 tu,Wafa muntah kuar kahak.Bgus maktok ckp..Asalkn kuar kahak tu.. (tp mcmna sakit pn,wafa stil senyum n sengih2 bl diagah,kuat betul anak ummi ni..Langsung x merengek..Ummi bangga denganmu sayang..)Then msa tu jgk ummi n abi bergegas bawak wafa gi klinik..Kali ni gi Klinik panel UM.. Dekat Setia Alam,sbelah perumahan kita je.. Kt sna,wafa kena neb lg. Doc suruh datang esk pg if wafa still batuk2.. Ya ALLAH,sihatkanlah anakku..

Friday, July 1, 2011

ByeBye confinement day, welcome back working day..

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
Barakallahu lakum.
Hi dear..after 3months i'm on confinement leave dengan bersenang lenang beristirehat di kg, now minggu ni dah kena start kerja balik..huhuhu. Ok, confinement days(hari berpantang) actually to re-energising your body with the 'warmth' that has been lost after giving birth. Of course our body  is 'out of balance' & energy from the birth, right? Sape yang penah delivered dapat merasainya,betapa longgar2nya badan kita ni..hehe..
For the malay, the confinement period lasts for 44days. Wow, u can rest, with a calming hearted and holiday for this time..Huh,the catch to all this rest? You will have to adhere to a list of dos and don'ts and follow a strict diet. Indeed, some of the rules can be rather restrictive!Hehe..padan muka.. tapi semua tu untuk kebaikan kita jugak. For all races, the confinement period is a time for you to rest and avoid any physical work.

Well, as u all known i "berpantang" at my parent's house Simpang 4 Peghelehhh.. About 6hours travel with my mum, abi n our precious wafa sofea going back to Perlis..So tired.
Overall, im happy with this holiday. Maktok masak sangat sedap dengan penjagaan rapi terhadap me & wafa.. TQ so much to my beloved mum..Really appreciate everything.thank you & i love u so muchh...:)
Nilah tungku yang ummi guna sepanjang tempoh berpantang. Sangatlah berat tapi berkesan.Memang xbuncit punyerr n lau peranakan jatuh pun,boleh naik semula..:) Awal2 pagi lagi maktok sediakan untuk ummi:)


Ni just showing tungku moden. Dah banyak kat pasaran sekarang, tapi family ummi tetap nak yang tradisional jgk..hihi

Yg ni pun moden, Tungku bunjut lau xsilap..;)


So,lepas bersenang lenang di kg., ummi gi bekerja macam biase.. Sementara nak dapat babysitter,kitorang antar Wafa kat nursery dalam taman perumahan Bandar Bukit Raja tu jugak,senang--dekat je ngan umah..Tp papepun, nak jugak cari babysitter coz they can take care our little precious for more attention & more alert..and ummiabi also not worried anymore..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...